Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec: sprawdzony przepis
Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny!
SKŁADNIKI
- 15 dag masła lub margaryny
- 40 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- białko do smarowania
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy, szczyptę soli. Siekamy z tłuszczem.
Wbijamy jajka, dodajemy drożdże wymieszane ze śmietaną i zagniatamy ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na prostokątny placek.
Smarujemy białkiem, nakładamy przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta, i zawijamy w rulon.
Układamy go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce (najlepiej podłużnej) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Poznaj tajemnice maku na makowiec!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?