Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis

Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brak tolerancji glutenu nie wyklucza świątecznych przyjemności

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mak nie zawiera glutenu, a zatem wystarczy wyeliminować z przepisu na ciasto dodatek mąki pszennej, aby otrzymać makowiec w wersji bezglutenowej. Oto nasza propozycja: łatwy makowiec bez glutenu, na spodzie z owsianej kruszonki. Pyszny i zdrowy przepis, który warto wypróbować już w tym roku.

Składniki

  • 1 i ½ szklanki maku

  • ½ szklanki mleka

  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki miodu

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • ½ szklanki rodzynek

  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 100 g płatków migdałowych

  • kilka kropel aromatu migdałowego

  • szklanka płatków owsianych

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej

  • 100 g masła

  • 6 łyżek cukru brązowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak sparzyć (20 minut), odcedzić, zemleć. Dodać mleko, mąkę ziemniaczaną, miód, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać, mieszając zagotować. Wystudzić, dodać jedno jajko, cynamon, aromat migdałowy, połowę płatków migdałowych i jeszcze raz wymieszać.


  • Płatki owsiane zmiksować blenderem dość drobno, prawie na mączkę. Dodać miękkie masło, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier i cynamon, ponownie zmiksować, aż utworzy się kruszonka.


  • Połową kruszonki wysypać dno formy, lekko ugnieść. Wyłożyć masę makową, wyrównać. Pozostałą kruszonkę wymieszać z resztą płatków migdałowych, posypać wierzch placka. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ocena: 5