Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis

2021-03-29
Joanna Anczura
Bezglutenowy makowiec na Wigilię
Autor: Shutterstock Brak tolerancji glutenu nie wyklucza świątecznych przyjemności
średni
40 min
4

Mak nie zawiera glutenu, a zatem wystarczy wyeliminować z przepisu na ciasto dodatek mąki pszennej, aby otrzymać makowiec w wersji bezglutenowej. Oto nasza propozycja: łatwy makowiec bez glutenu, na spodzie z owsianej kruszonki. Pyszny i zdrowy przepis, który warto wypróbować już w tym roku.

Czytaj także: Nietolerancja glutenu. Dieta bezglutenowa - co można jeść, cierpiąc na celiakię?

SKŁADNIKI

  • 1 i ½ szklanki maku
  • ½ szklanki mleka
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak sparzyć (20 minut), odcedzić, zemleć. Dodać mleko, mąkę ziemniaczaną, miód, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać, mieszając zagotować. Wystudzić, dodać jedno jajko, cynamon, aromat migdałowy, połowę płatków migdałowych i jeszcze raz wymieszać.

  • Płatki owsiane zmiksować blenderem dość drobno, prawie na mączkę. Dodać miękkie masło, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier i cynamon, ponownie zmiksować, aż utworzy się kruszonka.

  • Połową kruszonki wysypać dno formy, lekko ugnieść. Wyłożyć masę makową, wyrównać. Pozostałą kruszonkę wymieszać z resztą płatków migdałowych, posypać wierzch placka. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Joanna Anczura