NA RODZINNY OBIAD – Lasagne z kurczakiem i pesto
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Na rodzinny obiad potrzebne jest danie specjalne, które będzie smakowało dzieciom i dorosłym. W takiej sytuacji dobrym wyborem jest lasagne'a z kurczakiem i pesto. To pyszne danie rodem z kuchni włoskiej swoim smakiem łączy pokolenia. Zaproś bliskich do stołu i cieszcie razem cudownym smakiem makaronu, kurczaka i bazyliowego sosu pesto!
SKŁADNIKI
- Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania
- ugotowane mięso z kurczaka 500 g
- ricotta 250 g
- mozarella 300 g
- parmezan drobno starty 100 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- szpinak siekany (rozmrożony) 300 g
- koncentrat bulionu drobiowego Krakus 500 ml
- pesto 1 słoiczek
- mleko 500 ml
- masło 70 g
- mąka Lubella 60 g
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na pierwszy ogień… Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu Krakus, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos.
- W międzyczasie… Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu
i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio. - To już prawie meta! Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.