Makaron z wegańskim bolognese z soczewicą w 20 minut: pyszny, łatwy, sycący

Makaron z wegańskim bolognese z soczewicą w 20 minut: pyszny, łatwy, sycący

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z wegańskim sosem bolognese z soczewicą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Makaron z wegańskim bolognese z soczewicą to pyszny, łatwy, sycący posiłek, który przygotujesz w 20 minut. Dlaczego tak szybko? Wystarczy użyć soczewicy z puszki, aby maksymalnie skrócić czas przygotowania bezmięsnego bolognese. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego przepis na pożywny makaron z wegańskim sosem bolognese. To jest po prostu pyszne! 

Składniki

  • 1 szklanka makaronu penne (pszenicznego, durum, pełnoziarnistego lub bezglutenowego)

  • 2 małe marchewki obrane i grubo posiekane

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula czerwona

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, passaty

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 300 g soczewicy z puszki

  • 1/2 łyżki wegańskiego parmezanu

  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.

  • W malakserze rozdrobnij marchewkę, ząbki czosnku i cebulę. Można również zetrzeć marchewkę na tarce o niewielkich otworach i posiekać drobno cebulę i czosnek.

  • Dodaj rozdrobnione warzywa do dużego garnka z oliwą z oliwek i smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

  • Zmniejsz temperaturę i dodaj przecier pomidorowy, sól i oregano. Zagotuj i dodaj odsączoną soczewicę z puszki, wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.

  • Dodaj makaron do sosu. Wymieszaj. Podgrzewaj chwilę, aby makaron się zagrzał.

  • Podawaj makaron posypany wegańskim parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 

Wegańskie zupy

Zupa to odżywczy pokarm dla każdego. Zupy nie tylko sycą, ale dostarczają mnóstwa aktywnych składników wspomagających nasz organizm. Zupa ze względu na swą płynną konsystencję nie obciąża układu pokarmowego. I wbrew pozorom zupa to najszybsza w przygotowaniu potrawa. Jeśli chcecie wzbogacić ją o warzywa strączkowe, sięgajcie po te z puszek. Są zdrowe i pożywne. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na Pikantną zupę z zielonego groszku z puszki Jeśli lubicie połączenie tradycyjnych smaków z nowymi składniki to wypróbujcie Wegański krupnik z jarmużem i kukurydzą Dobrym źródłem wartości odżywczych są również mrożonki. Polecamy przepis na zupę z brukselki i kalafiora Nie ma nic lepszego niż miska gorącej zupy po powrocie do domu. 

CZYTAJ TEŻ: Carpaccio z ośmiornicy albo zupa rybna z owocami morza? Czas spróbować!

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5