Makaron z grzybami i orzechami laskowymi: obłędnie pyszne danie bezmięsne

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi: obłędnie pyszne danie bezmięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi przyprawiony szałwią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi to sycące danie o niesamowitym smaku i teksturze. Sos na bazie białego wina i śmietany smakuje wyśmienicie. Będziecie zachwyceni!

Składniki

  • 350-450 g świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych np. kurek 

  • 1 szklanka śmietanki kremówki

  • 500 g makaronu w dowolnym kształcie

  • 3 łyżki masła

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej, pokrojonej w paseczki

  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina

  • 1/2 szklanki startego sera o wyrazistym smaku plus więcej do opcjonalnego przybrania

  • 1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów laskowych

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • ewentualnie listki szałwii i posiekany szczypiorek do dekoracji, 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj makaron w dużej ilości dobrze osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedź i trzymaj w cieple.

  • Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. 

  • Podczas gotowania makaronu usmaż grzyby partiami na dużej patelni. Można je podsmażać na maśle lub oliwie lub na suchej patelni, według własnych preferencji. Smaż, aż zaczną tracić wilgoć i zmieniać kolor na złoty.

  • Dodaj masło na tę samą patelnię i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i szałwię na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, ale się nie zrumienią.

  • Wlej na patelnię wino i zagotuj, mieszając, aby zeskrobać wszelkie zarumienione kawałki z patelni.

  • Dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i dodaj ser, aż zacznie się topić.

  • Dodaj makaron na patelnię i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj razem.

  • Podawaj od razu, udekorowane prażonymi orzechami, dodatkowym serem, posiekanym szczypiorkiem, jeśli chcesz dodaj więcej świeżych ziół.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).