Makaron z grzybami i orzechami laskowymi: obłędnie pyszne danie bezmięsne

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi: obłędnie pyszne danie bezmięsne
Autor: Shutterstock Makaron z grzybami i orzechami laskowymi przyprawiony szałwią
łatwy
30 min
4

Makaron z grzybami i orzechami laskowymi to sycące danie o niesamowitym smaku i teksturze. Sos na bazie białego wina i śmietany smakuje wyśmienicie. Będziecie zachwyceni!

Najlepsze przepisy z grzybami:

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu

Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami - szybki i tani jesienny obiad

Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi

Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami

Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami

SKŁADNIKI

  • 350-450 g świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych np. kurek 
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 500 g makaronu w dowolnym kształcie
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej, pokrojonej w paseczki
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki startego sera o wyrazistym smaku plus więcej do opcjonalnego przybrania
  • 1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ewentualnie listki szałwii i posiekany szczypiorek do dekoracji, 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron w dużej ilości dobrze osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedź i trzymaj w cieple.
  • Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. 
  • Podczas gotowania makaronu usmaż grzyby partiami na dużej patelni. Można je podsmażać na maśle lub oliwie lub na suchej patelni, według własnych preferencji. Smaż, aż zaczną tracić wilgoć i zmieniać kolor na złoty.
  • Dodaj masło na tę samą patelnię i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i szałwię na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, ale się nie zrumienią.
  • Wlej na patelnię wino i zagotuj, mieszając, aby zeskrobać wszelkie zarumienione kawałki z patelni.
  • Dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i dodaj ser, aż zacznie się topić.
  • Dodaj makaron na patelnię i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj razem.
  • Podawaj od razu, udekorowane prażonymi orzechami, dodatkowym serem, posiekanym szczypiorkiem, jeśli chcesz dodaj więcej świeżych ziół.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej