Kremowy makaron z dynią: przepis na danie jednogarnkowe

Kremowy makaron z dynią: przepis na danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z pysznym kremowym sosem, a wszystko gotowe w 1 garnku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Makaron z dynią w kremowym sosie to świetny pomysł na szybki posiłek na ciepło. Może to być także dodatek do innych potraw. Oto łatwy przepis na makaron z sosem dyniowym ugotowany w 1 garnku! Bez wysiłku i bez zmywania! 

Składniki

  • 700 g dyni Hokkaido, której nie trzeba obierać

  • 500 g makaronu, penne, fusilli lub spaghetti,

  • 500 ml sojowego zamiennika śmietany (2 opakowania po 250 ml) lub 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

  • 700 ml wody, jeśli używasz zamiennika śmietany lub 800 ml, jeśli używasz mleka kokosowego, w sumie potrzebujesz na 500 g makaronu 1200 ml płynu

  • 2 kostki bulionu warzywnego

  • sól i pieprz

  • 3 łyżki wegańskiego parmezanu (opcjonalnie)

  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)

  • świeże zioła: bazylia, pietruszka, szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przekrój dynię na pół. Usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach. Nie musisz jej obierać. Potrzebujesz 700 g startej dyni.

  • Do dużego rondla włóż 500 g makaronu, startą dynię, 2 kostki bulionu warzywnego. Wlej zamiennik śmietany lub mleko kokosowe i uzupełnij wodą.

  • Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

  • Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

  • Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

  • Podawaj z wegańskim parmezanem, świeżymi ziołami lub płatkami chili do smaku.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).