Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Kremowy makaron z dynią: przepis na danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makaron z pysznym kremowym sosem, a wszystko gotowe w 1 garnku!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Makaron z dynią w kremowym sosie to świetny pomysł na szybki posiłek na ciepło. Może to być także dodatek do innych potraw. Oto łatwy przepis na makaron z sosem dyniowym ugotowany w 1 garnku! Bez wysiłku i bez zmywania!
Składniki
700 g dyni Hokkaido, której nie trzeba obierać
500 g makaronu, penne, fusilli lub spaghetti,
500 ml sojowego zamiennika śmietany (2 opakowania po 250 ml) lub 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
700 ml wody, jeśli używasz zamiennika śmietany lub 800 ml, jeśli używasz mleka kokosowego, w sumie potrzebujesz na 500 g makaronu 1200 ml płynu
2 kostki bulionu warzywnego
sól i pieprz
3 łyżki wegańskiego parmezanu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
świeże zioła: bazylia, pietruszka, szczypiorek
Przygotowanie krok po kroku:
Przekrój dynię na pół. Usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach. Nie musisz jej obierać. Potrzebujesz 700 g startej dyni.
Do dużego rondla włóż 500 g makaronu, startą dynię, 2 kostki bulionu warzywnego. Wlej zamiennik śmietany lub mleko kokosowe i uzupełnij wodą.
Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Podawaj z wegańskim parmezanem, świeżymi ziołami lub płatkami chili do smaku.