Jak przygotować cannelloni z warzywami? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zaserwuj na obiad danie z kuchni włoskiej. Co powiesz na zapiekankę z makaronu cannelloni? Duże makaronowe rurki nadziewane szpinakiem, bakłażanem, pod pierzynką z mozzarelli i pomidorów, aż chce się jeść. Oto przepis na pyszne cannelloni.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 125 ml oliwy
- 20-25 dag liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 10 pieczarek
- około 12 rurek makaronu cannelloni
- sól i pieprz do smaku
- na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 5 dag sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażan i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Czosnek zmiażdż, kminek rozgnieć.
- Oliwę rozgrzej na patelni. Obsmaż na niej kostki bakłażana. Dodaj czosnek, pieczarki, umyte i osuszone liście szpinaku. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Duś do miękkości.
- Rurki cannelloni napełnij farszem. Wyłóż makaronem dno żaroodpornego naczynia (najlepiej kwadratowego lub prostokątnego).
- Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzuć pomidory z puszki. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Dorzuć posiekaną bazylię. Dopraw nieco solą.
- Cannelloni polej sosem. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj 30-45 minut pod przykryciem, aż makaron zmięknie.