Cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym: przepis

Cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny makaron canneloni z mięsem mielonym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Oto znakomity przepis na cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym. Dania z makaronu goszczą chyba w każdym domu, ale nie zawsze musi to być spaghetti. Warto też wykorzystać do przygotowania potraw makaron cannelloni.

 

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa (może być mieszanka mięsa wieprzowego i mięsa z indyka)

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka startego żółtego sera

  • 2 małe przeciery pomidorowe

  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • makaron cannelloni

  • olej do podsmażenia mięsa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć. 

  • Do naczynia wrzucić podsmażone mięso i cebulę, starty ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wbić całe jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

  • Farszem napełnić surowe rurki cannelloni (nie trzeba ich wcześniej gotować!) i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż w dwóch warstwach). 

  • Przecier pomidorowy rozcieńczyć w dwóch szklankach wody, doprawić dobrze solą i pieprzem. Można dodać suszoną bazylię i oregano.

  • Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu cannelloni wypełnione farszem - sos powinien zakrywać rurki.

  • Na wierzch posypać starty żółty ser.

  • Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 45 minut.  

Cannelloni tak, jak lubisz

Rurki cannelloni to znakomita baza do kuchennych eksperymentów. Można nadziewać je dowolnym farszem - mięsnym, warzywnym, a nawet rybnym. Podany przepis to wersja podstawowa, można go modyfikować w zależności od upodobań. Dla miłośników ostrych potraw dobra opcją będzie dodanie do farszu nieco sproszkowanej, ostrej papryki lub kilka kropel sosu tabasco. A by uzyskać orientalną nutę smakową dodaje się cynamonu. Można również dodać nieco świeżych lub suszonych ziół.

Polecamy także:

Cannelloni nadziewane bakłażanem i szpinakiem

Cannelloni z warzywami

Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką

Ocena: 2,7