Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - pyszne danie bezmięsne

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - pyszne danie bezmięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cannelloni ze szpinakiem i serem - danie, które zachwyca smakiem i wyglądem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rurki cannelloni to bardzo wdzięczna odmiana makaronu - efektownie się prezentują i doskonale smakują nadziane zarówno farszem mięsnym, jak i warzywnym. Polecamy tym razem wersję bezmięsną - cannelloni ze szpinakiem i serem ricota.

Składniki

  • 1-2 łyżki masła

  • 1 mały ząbek czosnku posiekany na cienkie plasterki

  • 6 pełnych garści dobrze opłukanego grubo posiekanego szpinaku (najlepiej młodego, starszy powinien być pozbawiony łodyg) - lub garść szpinaku mrożonego

  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

  • 300g ricotty lub białego sera rozgniecionego z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki

  • 1 garść drobno startego parmezanu

  • porcja sosu beszamelowego

  • 12 rurek cannelloni

  • 2 garście drobno startego parmezanu

  • 125 g mozzarelli

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Patelnię postawić na średnim ogniu. Dodać masło i drobno posiekany czosnek; oprószyć szczyptą soli. Gdy się zeszkli, dodawać partiami szpinak, mieszać, podsmażać.

  • Gdy szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość, a nadmiar płynów odparuje, oprószyć go gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Przełożyć na płaski talerz, aby odparował i ostygł.

  • W tym czasie rozdrobnić ricottę lub ser ze śmietanką, połączyć z wystudzonym, posiekanym szpinakiem i startym parmezanem. Doprawić uważnie solą i pieprzem do smaku; nadzienie powinno być pikantne i intensywne.

  •  Rurki nadziać farszem szpinakowo-serowym - nie ma problemu, jeżeli farszu jest troszkę za mało - rurki i tak nieco zmienią kształt i pojemność, wszystko wyrówna się podczas zapiekania.

  • Piekarnik ustawić na 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć do niego nadziane rurki. Makaron pokryć dokładnie sosem beszamelowym, równomiernie go rozsmarowując. Biały sos oprószyć parmezanem, na wierzchu ułożyć niewielkie kawałki porozrywanej mozzarelli.

  •  Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać do odpowiedniego stopnia zarumienienia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5