Dip z łososia: przepis na przekąskę do karnawałowego menu

Dip z łososia: przepis na przekąskę do karnawałowego menu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dip z łososia - pyszny dodatek do warzyw lub czipsów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dip z łososia świetne nadaje się do tego, żeby maczać w nim kawałki warzyw czy chipsy. To także idealny sos do przekąsek na karnawałowe przyjęcie. Przedstawiamy przepis na dip z łososia. Smacznego!

Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Krewetki na ostro oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym

Składniki

  • 20 dag filetu z łososia (bez skóry)

  • 4 łyżki majonezu (może być light)

  • 2 małe posiekane cebule

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • sok z połówki cytryny

  • 10 dag topionego serka

  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól

  • szczypiorek do dekoracji (kilka łodyg)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łososia lekko posól i upiecz w folii lub uduś na patelni (rozgrzej na patelni odrobinę oleju, opiecz krótko ze wszystkich stron, dolej niewielką ilość wody i duś kilka minut pod przykryciem).

  • Upieczonego lub uduszonego łososia zmiksuj z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym serkiem topionym oraz z pieprzem (obydwoma rodzajami) i solą.

  • Przełóż sos do miseczki. Wymieszaj z majonezem.

  • Przełóż do porcelanowego naczynia, w którym dip podasz na stół. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

  • Podawaj z kawałkami warzyw (pokrojona w słupki marchewką, cukinią, cykorią, selerem naciowym, papryką), chlebkiem pita, chipsami.

  • Sosem można też przekładać naleśniki. Dodać do makaronu czy gotowanych warzyw.

Ocena: 5