Tęczowe lody wodne na patyku - pyszny i zdrowy smakołyk z owoców i miodu

Tęczowe lody wodne na patyku - pyszny i zdrowy smakołyk z owoców i miodu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tęczowe lody wodne na patyku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lody wodne to znakomita słodka przekąska, która dodatkowo ma niewiele kalorii. Wystarczą owoce, woda i chwila cierpliwości, a pyszne lody będą cieszyć podniebienia. W naszym przepisie dodaliśmy do owoców nieco miodu, ale nie jest to konieczne. Zwłaszcza jeśli owoce są dojrzałe i słodkie, miód można pominąć.

Składniki

  • 300 g malin

  • 1 szklanka soku pomarańczowego

  • 3 kiwi

  • 300 g jeżyn

  • 2 łyżki miodu

  • 1 szklanka wody

  • 8 foremek do lodów

  • 8 patyczków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Maliny przebrać, opłukać i zmiksować z 1/3 szklanki wody i 1 łyżeczką miodu. Rozlać po równo do foremek na lody i wstawić do zamrażarki. Gdy mus malinowy lekko się zetnie, do każdej foremki wlać porcję soku pomarańczowego i ponownie wstawić do zamrażarki na ok 30 min.

  • Jeżyny przebrać, opłukać i zmiksować z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami miodu.

  • Kiwi obrać, pokroić i zblendować na mus z wodą i 1 łyżeczką miodu. Gdy sok pomarańczowy się zetnie, wyłożyć po porcji do każdego kubeczka. Foremki dopełnić musem jeżynowym.

  • W każdy lód włożyć patyczek i ponownie wstawić do zamrażalnika do zmrożenia.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.