Sorbet z melona miodowego: bez glutenu, bez mleka, bez problemów

2021-03-29
Sorbet z melona miodowego: bez glutenu, bez mleka, bez problemów
Autor: Shutterstock Orzeźwiający deser z melona miodowego to w upalny dzień najlepsza nagroda
łatwy
20 min
4

Sorbet z melona miodowego to wegetariańska odpowiedź na lody. Sorbet melonowy jest bez glutenu, bez mleka,  i bez problemów. Nie potrzeba do niego maszynki do lodów. Wystarczy mieć malakser lub mikser kielichowy lub nawet ręczny, byle z ostrymi nożami. Potrzebna też jest zamrażarka, ale tych w polskich domach nie brakuje. Latem gdy melony miodowe są najsłodsze, warto pokusić się o przygotowanie tego pysznego deseru. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek obranego i pokrojonego w kostkę melona miodowego
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kostki melona ułożyć jedną warstwą na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki na 4-6 godzin.
  • Zamrożony melon wrzucić do malaksera lub miksera kielichowego, dodać wodę, miód i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę. 
  • Masę z melona przełożyć do pojemnika z przykryciem i  wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
  • Lody można przechowywać do 1 miesiąca. Ale po co jeśli są tak pyszne?!