Sorbet z melona miodowego: bez glutenu, bez mleka, bez problemów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sorbet z melona miodowego to wegetariańska odpowiedź na lody. Sorbet melonowy jest bez glutenu, bez mleka, i bez problemów. Nie potrzeba do niego maszynki do lodów. Wystarczy mieć malakser lub mikser kielichowy lub nawet ręczny, byle z ostrymi nożami. Potrzebna też jest zamrażarka, ale tych w polskich domach nie brakuje. Latem gdy melony miodowe są najsłodsze, warto pokusić się o przygotowanie tego pysznego deseru.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5 szklanek obranego i pokrojonego w kostkę melona miodowego
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kostki melona ułożyć jedną warstwą na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki na 4-6 godzin.
- Zamrożony melon wrzucić do malaksera lub miksera kielichowego, dodać wodę, miód i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę.
- Masę z melona przełożyć do pojemnika z przykryciem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Lody można przechowywać do 1 miesiąca. Ale po co jeśli są tak pyszne?!