Nie smażę, tylko piekę. Ten dietetyczny naleśnik bez mąki i cukru jest pyszny i lekki jak chmurka

pieczony naleśnik bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock Pyszny, puszysty i prawie bez węglowodanów. Puszysty naleśnik z piekarnika smakuje obłędnie i odchudza.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy na diecie można jeść naleśniki? Oczywiście, że można, ale należy je odpowiednio przygotować. Pieczony naleśnik, który nie zawiera mąki pszennej i białego cukru, to świetne dietetyczne danie. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe, a smak zachwyca. Zobaczcie, jak zrobić fit naleśnik z piekarnika i koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis.

Co można użyć zamiast mąki do naleśników?

W przepisie na pieczony naleśnik na liście składników nie ma mąki pszennej. Zamiast niej wykorzystuje się inny produkt, który wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciasto przygotowuje się na bazie zmielonych blanszowanych migdałów, które pozbawione są ciemnej skórki. Najpierw należy gotować je w wodzie, a następnie schłodzić. Dzięki temu łatwo można usunąć skórkę. Po zmieleniu powstaje idealny zamiennik mąki pszennej, który świetnie sprawdza się w dietetycznym naleśniku z piekarnika.

Jak zrobić naleśnik bez mąki i cukru?

Przepis na pyszny i w sam raz słodki naleśnik pieczony w piekarniku nie jest trudny. Przygotowanie jest też błyskawiczne. Resztę pracy wykona piekarnik. Do połączenia składników w jednolitą masę przyda się blender ręczny lub kielichowy. Dzięki blendowaniu ciasto ma gładką konsystencję.

Jak zrobić naleśnik bez mąki pszennej i cukru w domowych warunkach? Dzięki temu przepisowi to wyborne dietetyczne danie powstanie w kilka minut.

  • 1. krok – zblendowanie składników
  • 2. krok – przelanie masy do formy
  • 3. krok – upieczenie naleśnika bez mąki i cukru w piekarniku

Jak podawać pieczony naleśnik bez mąki i cukru?

Pełen smaku dietetyczny naleśnik z piekarnika, który nie zawiera mąki i cukru, to pyszne małe danie o puszystej konsystencji. Bez obaw można wcinać go podczas diety odchudzającej. Nie zawiera pustych kalorii i jest ubogi w węglowodany, więc idealnie wpisuje się w zasady diety keto.

Pysznym uzupełnieniem pieczonego naleśnika bez mąki i cukru są sezonowe owoce, takie jak maliny, truskawki, borówki, jabłka czy gruszki. Pieczony fit naleśnik to smaczna propozycja na śniadanie, które doda energii. Pasuje także na deser i można podjadać go między posiłkami.

SKŁADNIKI

  • 100 g zmielonych blanszowanych migdałów
  • 100 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego bez cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do kielicha blendera lub wysokiego naczynia wbić jajka. Wsypać zmielone migdały, słodzik i proszek do pieczenia. Dodać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wlać mleko lub napój roślinny.
  • Składniki blendować, aż połączą się w jednolitą masę.
  • Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć sezonowe owoce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 45 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej