Nie smażę, tylko piekę. Ten dietetyczny naleśnik bez mąki i cukru jest pyszny i lekki jak chmurka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy na diecie można jeść naleśniki? Oczywiście, że można, ale należy je odpowiednio przygotować. Pieczony naleśnik, który nie zawiera mąki pszennej i białego cukru, to świetne dietetyczne danie. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe, a smak zachwyca. Zobaczcie, jak zrobić fit naleśnik z piekarnika i koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis.
Co można użyć zamiast mąki do naleśników?
W przepisie na pieczony naleśnik na liście składników nie ma mąki pszennej. Zamiast niej wykorzystuje się inny produkt, który wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciasto przygotowuje się na bazie zmielonych blanszowanych migdałów, które pozbawione są ciemnej skórki. Najpierw należy gotować je w wodzie, a następnie schłodzić. Dzięki temu łatwo można usunąć skórkę. Po zmieleniu powstaje idealny zamiennik mąki pszennej, który świetnie sprawdza się w dietetycznym naleśniku z piekarnika.
Jak zrobić naleśnik bez mąki i cukru?
Przepis na pyszny i w sam raz słodki naleśnik pieczony w piekarniku nie jest trudny. Przygotowanie jest też błyskawiczne. Resztę pracy wykona piekarnik. Do połączenia składników w jednolitą masę przyda się blender ręczny lub kielichowy. Dzięki blendowaniu ciasto ma gładką konsystencję.
Jak zrobić naleśnik bez mąki pszennej i cukru w domowych warunkach? Dzięki temu przepisowi to wyborne dietetyczne danie powstanie w kilka minut.
- 1. krok – zblendowanie składników
- 2. krok – przelanie masy do formy
- 3. krok – upieczenie naleśnika bez mąki i cukru w piekarniku
Jak podawać pieczony naleśnik bez mąki i cukru?
Pełen smaku dietetyczny naleśnik z piekarnika, który nie zawiera mąki i cukru, to pyszne małe danie o puszystej konsystencji. Bez obaw można wcinać go podczas diety odchudzającej. Nie zawiera pustych kalorii i jest ubogi w węglowodany, więc idealnie wpisuje się w zasady diety keto.
Pysznym uzupełnieniem pieczonego naleśnika bez mąki i cukru są sezonowe owoce, takie jak maliny, truskawki, borówki, jabłka czy gruszki. Pieczony fit naleśnik to smaczna propozycja na śniadanie, które doda energii. Pasuje także na deser i można podjadać go między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 100 g zmielonych blanszowanych migdałów
- 100 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego bez cukru
- 40 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sezonowe owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kielicha blendera lub wysokiego naczynia wbić jajka. Wsypać zmielone migdały, słodzik i proszek do pieczenia. Dodać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wlać mleko lub napój roślinny.
- Składniki blendować, aż połączą się w jednolitą masę.
- Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć sezonowe owoce.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę.