Sorbet jagodowy - przepis na domowe lody z jagód [QUIZ]

Sorbet jagodowy - przepis na domowe lody z jagód [QUIZ]

Autor Zdjęcia: Archiwum

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sorbet jagodowy można przygotować samemu w domu, wtedy ma się pewność, że jest on smaczny i przyrządzony w 100% z naturalnych składników. Podajemy przepis na domowy sorbet z jagód.

Składniki

  • 600 g jagód

  • 200 g cukru

  • 300 ml wody

  • 50 ml likieru porzeczkowego

  • białko

  • świeże owoce do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.

  • W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.

  • Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.

  • Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać i przełożyć do formy, w której masa będzie się mroziła.

  • Po trzech godzinach wyjąć sorbet z zamrażalnika i odstawić na 10 minut.

  • Gdy lekko zmięknie, skruszyć ją szpikulcem, a następnie rozdrobnić, np. łyżką do lodów. Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez godzinę.

Ocena: 0