Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Sorbet jagodowy - przepis na domowe lody z jagód [QUIZ]
![Sorbet jagodowy - przepis na domowe lody z jagód [QUIZ]](https://cdn3.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/sorbet-jagodowy.jpg)
Autor Zdjęcia: Archiwum
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Sorbet jagodowy można przygotować samemu w domu, wtedy ma się pewność, że jest on smaczny i przyrządzony w 100% z naturalnych składników. Podajemy przepis na domowy sorbet z jagód.
Składniki
600 g jagód
200 g cukru
300 ml wody
50 ml likieru porzeczkowego
białko
świeże owoce do przybrania
Przygotowanie krok po kroku:
Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.
Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać i przełożyć do formy, w której masa będzie się mroziła.
Po trzech godzinach wyjąć sorbet z zamrażalnika i odstawić na 10 minut.
Gdy lekko zmięknie, skruszyć ją szpikulcem, a następnie rozdrobnić, np. łyżką do lodów. Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez godzinę.