Lody z moreli, żurawiny i mango
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Lody z moreli to doskonały deser w upalny dzień. Wzbogacone o mango są wyjątkowo smaczne. Dodatek żurawiny nadaje im niepowtarzalny aromat i teksturę.
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki musu ze świeżych moreli
- 1 2/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 szklanki obranego, zmiksowanego mango (2 sztuki)
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małym rondelku zagotuj mus morelowy z żurawiną.
- Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i 3 minuty gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
- Przełóż do robota, dodaj sok z cytryny i nektar z agawy.
- Miksuj aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Przełóż do pierwszej miseczki.
- Przecier z mango włóż do osobnego naczynia.
- W trzecim naczyniu wymieszaj 2/3 zmiksowanego mango.
- Wyłóż wszystko do papierowego kubeczka (100 ml) warstwami - łyżka z trzeciego naczynia, potem łyżka zmiksowanej żurawiny, na to łyżka puree z mango, potem znowu żurawina i na końcu ponownie łyżka zawartości trzeciej miseczki.
- W środek wbij patyczek do lodów.
- W ten sposób przygotuj 7 kolejnych lodów.
- Zamrażaj co najmniej 4 godziny.
- Żeby wyjąć lody, kubeczki należy rozciąć.
- kalorie: 150 kcal; tłuszcz ogółem: 0 g; tłuszcze nasycone: 0 g; cholesterol: 0 mg; sód: 0 mg; węglowodany ogółem: 38 g; błonnik: 2 g; cukier: 34 g; białko: 0 g.