Lody truskawkowe: jak przygotować lody owocowe w domu? [QUIZ]

Lody truskawkowe: jak przygotować lody owocowe w domu? [QUIZ]

Autor Zdjęcia: photos.com

DOmowe lody truskawkowe na pewno są zdrowsze i mniej tuczące od tych ze sklepu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lody w upalne dni są niezastąpione. Smakują świetnie, a ich wybór jest ogromny.  Jednak lody ze sklepu nie zawsze są najlepszej jakości, proponujemy zatem przygotować je samemu w domu. Zobacz przepis na domowe lody truskawkowe.

Składniki

  • 350 g truskawek

  • 350 g jogurtu naturalnego

  • 1 żółtko

  • ok. 6-7 łyżek cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połowę umytych i oczyszczonych truskawek zmiksować w blenderze dodając łyżkę cukru.

  • Pozostałe truskawki pokroić na części.

  • Z żółtka i pozostałej części cukru utrzeć masę i zmiksować z jogurtem.

  • Pokrojone truskawki dodać do musu truskawkowego i zalać masą jogurtową. Całość wymieszać i wstawić na około godzinę do lodówki.

  • Po schłodzeniu masę można przelać do specjalnych pojemniczków, włożyć patyczki i wstawić na około 3 godziny do zamrażalnika.

tip dnia

Lody przygotowuje się najczęściej na bazie mleka czy śmietany. Tak przyrządzone są dość kaloryczne. Proponujemy zatem śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym, który jest delikatniejszy i ma mniej kalorii. Jeśli chcemy zrobić lody na patyku, wystarczy, że mamy specjalne pojemniki (dostępne np. w sklepach Ikea).

Ocena: 1