Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli [QUIZ]

Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli [QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czekolada z chilli - niebanalne połączenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gorzko-słodkie lody czekoladowe świetnie smakują podane ze słodkim sosem chilli, który nadaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak wykorzystać ostro-słodki smak pikantnych papryczek i rozkoszuj się niepowtarzalnym deserem.

Składniki

  • wafelki pucharowe

  • lody czekoladowe

  • świeża kolendra

  • 6 papryczek chilli

  • 1 ząbek czosnku

  • 200g cukru

  • 360 ml wody

  • 120 ml octu balsamicznego

  • szczypta soli

  • mąka ziemniaczana (do zagęszczenia)

  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z chilli usuwamy pestki i blendujemy razem z czosnkiem.

  • Powstałą maskę przekładamy do rondelka i dodajemy wodę, cukier sól i sos sojowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż chilli nie zmięknie.

  • Mąkę (1-2 łyżeczki rozrabiamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do sosu. Mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, aby się wystudził (można podawać również z gorącym).

  • W wafelku układamy 3 kulki lodów czekoladowych. Polewamy je słodkim sosem chilli i dekorujemy listkami kolendry.

Ocena: 0