Domowe lody czekoladowe - sprawdzony przepis [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO+QUIZ]

Domowe lody czekoladowe - sprawdzony przepis [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO+QUIZ]

Autor Zdjęcia: photos.com

Żadne lody nie dorównają tym, które zrobi się samemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy upał daje się we znaki, czas na ochłodę. Może lody? Zamiast biec do sklepu po gotowe - zbyt słodkie, tłuste, a często też i drogie - zrób lody samodzielnie. Możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki. My proponujemy czekoladę. Oto przepis na pyszne lody czekoladowe.

Składniki

  • 8 żółtek

  • 125 g (½ kubka) drobnoziarnistego cukru

  • 2 łyżki kakao

  • 500 ml mleka

  • 250 ml (1 kubek) śmietany

  • 1 laska wanilii

  • 250 g ciemnej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka wbij do żaroodpornej miski.

  • Stopniowo dodawaj cukier, ubijając masę ręczną trzepaczką (elektryczna za bardzo napowietrzy krem). Na koniec wmieszaj przesiane przez sitko kakao.

  • Mleko i śmietanę połącz w rondelku, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj ziarenka wanilii.

  • Delikatnie ubijając, wlej mleko ze śmietaną do ubitych żółtek. Postaw żaroodporną miskę nad rondlem z gotującą się wodą.

  • Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Nie dopuść do wrzenia, bo żółtka się zważą.

  • Po około 20 minutach, gdy masa nabierze konsystencji kremu i nie będzie kapała z łyżki, zdejmij miskę z ognia.

  • Krem przecedź. Wlej do nowej czystej miski.

  • W zamrażarce schłódź głęboką kwadratową formę (najlepiej o wymiarach 20x20 cm).

  • Czekoladę połam na drobne kawałki. Przełóż do żaroodpornej miski. Rozpuść w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszaj.

  • Połącz ciepłą czekoladę z ciepłym kremem z mleka i żółtek. Przestudź.

  • Krem przełóż do schłodzonej formy wyjętej z zamrażalnika. Przykryj folią. Wstaw z powrotem do zamrażalnika.

  • Gdy lody zaczną twardnieć, wyjmij je z zamrażalnika, przełóż do dużej miski.

  • Drewnianą łyżką lub elektryczną trzepaczką ubij na gładką masę.

  • Z powrotem przełóż do schłodzonego pojemnika.

  • Powtarzaj chłodzenie i ubijanie jeszcze dwa razy.

  • Przykryj lody pergaminem lub folią. Mroź przez około 8 godzin.

Zobacz jak się robi lody:

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

Ocena: 3