Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Domowe lody czekoladowe - sprawdzony przepis [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO+QUIZ]
![Domowe lody czekoladowe - sprawdzony przepis [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO+QUIZ]](https://cdn9.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/jak_zrobic_lody_czekoladowe_podajemy.jpg)
Autor Zdjęcia: photos.com
Żadne lody nie dorównają tym, które zrobi się samemu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Gdy upał daje się we znaki, czas na ochłodę. Może lody? Zamiast biec do sklepu po gotowe - zbyt słodkie, tłuste, a często też i drogie - zrób lody samodzielnie. Możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki. My proponujemy czekoladę. Oto przepis na pyszne lody czekoladowe.
Składniki
8 żółtek
125 g (½ kubka) drobnoziarnistego cukru
2 łyżki kakao
500 ml mleka
250 ml (1 kubek) śmietany
1 laska wanilii
250 g ciemnej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
Żółtka wbij do żaroodpornej miski.
Stopniowo dodawaj cukier, ubijając masę ręczną trzepaczką (elektryczna za bardzo napowietrzy krem). Na koniec wmieszaj przesiane przez sitko kakao.
Mleko i śmietanę połącz w rondelku, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj ziarenka wanilii.
Delikatnie ubijając, wlej mleko ze śmietaną do ubitych żółtek. Postaw żaroodporną miskę nad rondlem z gotującą się wodą.
Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Nie dopuść do wrzenia, bo żółtka się zważą.
Po około 20 minutach, gdy masa nabierze konsystencji kremu i nie będzie kapała z łyżki, zdejmij miskę z ognia.
Krem przecedź. Wlej do nowej czystej miski.
W zamrażarce schłódź głęboką kwadratową formę (najlepiej o wymiarach 20x20 cm).
Czekoladę połam na drobne kawałki. Przełóż do żaroodpornej miski. Rozpuść w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszaj.
Połącz ciepłą czekoladę z ciepłym kremem z mleka i żółtek. Przestudź.
Krem przełóż do schłodzonej formy wyjętej z zamrażalnika. Przykryj folią. Wstaw z powrotem do zamrażalnika.
Gdy lody zaczną twardnieć, wyjmij je z zamrażalnika, przełóż do dużej miski.
Drewnianą łyżką lub elektryczną trzepaczką ubij na gładką masę.
Z powrotem przełóż do schłodzonego pojemnika.
Powtarzaj chłodzenie i ubijanie jeszcze dwa razy.
Przykryj lody pergaminem lub folią. Mroź przez około 8 godzin.