Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Jak przygotować lody czekoladowe? [QUIZ]
![Jak przygotować lody czekoladowe? [QUIZ]](https://cdn9.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-578825892.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Domowe lody czekoladowe świetnie smakują podane z owocami, a do tego łatwo je przygotować.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowe lody czekoladowe wcale nie są trudne w przygotowaniu, a smakiem przewyższają te ze sklepowych półek. Sprawdź, jak je zrobić.
Składniki
1/2 laski wanilii
35 dag grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
3,5 szklanki śmietany kremówki
3 jajka
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Wanilię rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć ziarenka ze środka, przełożyć je do rondelka.
Dodać czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
Ubić jajka z solą i powoli, ciągle ubijając, wlewać gorącą czekoladową śmietanę.
Powstałą masę gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia.
Przecedzić przez gęste sito do metalowej miseczki, wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudzić.
Zimną masę wstawić do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając co 20 minut, aby lody czekoladowe były gładkie.