Jak przygotować lody czekoladowe? [QUIZ]

Jak przygotować lody czekoladowe? [QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe lody czekoladowe świetnie smakują podane z owocami, a do tego łatwo je przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe lody czekoladowe wcale nie są trudne w przygotowaniu, a smakiem przewyższają te ze sklepowych półek. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 1/2 laski wanilii

  • 35 dag grubo pokrojonej gorzkiej czekolady

  • 3,5 szklanki śmietany kremówki

  • 3 jajka

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wanilię rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć ziarenka ze środka, przełożyć je do rondelka.

  • Dodać czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

  • Ubić jajka z solą i powoli, ciągle ubijając, wlewać gorącą czekoladową śmietanę.

  • Powstałą masę gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia.

  • Przecedzić przez gęste sito do metalowej miseczki, wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudzić.

  • Zimną masę wstawić do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając co 20 minut, aby lody czekoladowe były gładkie.

Ocena: 0