Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak [WIDEO+QUIZ]

Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak [WIDEO+QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Indyjskie lody kulfi to przysmak z zagęszczonego mleka

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Indyjskie lody kulfi wytwarzane są z zagęszczonego mleka i przyprawiane typowo indyjskimi dodatkami - kardamonem i szafranem. Kulfi są trochę mniej kaloryczne niż typowe lody. Ich smak uzupełni herbata indyjska, którą możesz podawać także schłodzoną.

Składniki

  • 3 szklanki mleka w proszku

  • 3/4 szklanki śmietanki

  • 6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych

  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, dodaj strączki kardamonu i szafran, a następnie doprowadź do wrzenia.

  • Natychmiast zmniejsz płomień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając, aż płyn zmniejszy objętość  do około 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.

  • Przelej przez sitko do dużej miski, usuń strączki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe.

  • Rozlej kulfi do sześciu foremek o objętości 1/2 szklanki, przykryj wszystkie folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Możesz też użyć specjalnych foremek do lodów.

  • Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami.

Zobacz jak się robi lody

Ocena: 5