Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak [WIDEO+QUIZ]
![Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak [WIDEO+QUIZ]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-657076530.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Indyjskie lody kulfi to przysmak z zagęszczonego mleka
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Indyjskie lody kulfi wytwarzane są z zagęszczonego mleka i przyprawiane typowo indyjskimi dodatkami - kardamonem i szafranem. Kulfi są trochę mniej kaloryczne niż typowe lody. Ich smak uzupełni herbata indyjska, którą możesz podawać także schłodzoną.
Składniki
3 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki śmietanki
6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych
Przygotowanie krok po kroku:
W dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, dodaj strączki kardamonu i szafran, a następnie doprowadź do wrzenia.
Natychmiast zmniejsz płomień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając, aż płyn zmniejszy objętość do około 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.
Przelej przez sitko do dużej miski, usuń strączki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe.
Rozlej kulfi do sześciu foremek o objętości 1/2 szklanki, przykryj wszystkie folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Możesz też użyć specjalnych foremek do lodów.
Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami.