Domowe lody kiwi ze szpinakiem

Domowe lody kiwi ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinakowe lody o smaku kiwi można połączyć z lodami jogurtowymi, tworząc dwie interesujące warstwy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe lody kiwi ze szpinakiem mają intensywny zielony kolor i orzeźwiający smak. Lody o smaku kiwi są proste w wykonaniu. Wystarczy mieć foremki do lodów z patyczkami i gotowe. 

Składniki

  • 3 garści młodego szpinaku, najlepszy będzie tzw. szpinak baby

  • 1 limonka

  • 3 owoce kiwi

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiwi zblendować z jogurtem naturalnym.

  • Z limonek wycisnąć sok i wlać do masy.

  • Dodać młody szpinak, miód i ponownie zblendować.

  • Powstały koktajl przelać do foremek, włożyć patyczki do lodów i mrozić przez co najmniej kilka godzin w zamrażalniku.

  •  

Szpinak jako surowiec do przygotowania lodów? Czemu nie! Szpinak ma bardzo delikatny, neutralny smak, dlatego nadaje się idealnie na bazę do wszelkich sałatek, a także do  wypieków - słodkich  i wytrawnych. Można z niego przygotowywać smoothie z dodatkiem owoców lub warzyw o bardziej zdecydowanym smaku. Szpinak jest  dobry na wszystko!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5