Skrzydełka z kurczaka smażone w cieście maślankowym - superpyszne, chrupiące i niedrogie

Skrzydełka z kurczaka smażone w cieście maślankowym - superpyszne, chrupiące i niedrogie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Skrzydełka w cieście maślankowym to smaczne szybkie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka z kurczaka smażone w cieście maślankowym są chrupiące, a jednocześnie soczyste. Znakomite jako danie obiadowe lub przekąska. Są superpyszne i znakomicie sprawdzą się jako zamiennik dania z sieciowej restauracji.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek

  • ostra i słodka mielona papryka

  • olej do smażenia

  •  

  • Ciasto:

  • 2 jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • szczypta ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skrzydełka oprószyć mieloną papryką i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  • Składniki ciasta dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka, jednolita, dość gęsta masa.

  • Skrzydełka dokładnie obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym oleju ok. 5 min z każdej strony.

Dieta godna polecenia! Kup >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6