Pierś z kurczaka panierowana w otrębach

2021-03-29
Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe
Autor: photos.com Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe to dietetyczna wersja lubianej potrawy. Zamiast tradycyjnej bułki tartej użyj do panierowania otrębów
łatwy
20 min
4

Pierś z kurczaka  panierowana w otrębach to kulinarny hit szefów kuchni na całym świecie. Wyglądem danie to nawiązuje do klasycznego schabowego, ale jego smak to już zupełnie inna bajka. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na filet z kurczaka w panierce z otrębów.

SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry. Muszą one być dość cienkie, aby szybko się usmażyły, a panierka, w której będą obtoczone nie przypaliła się.
  • Natrzyj piersi wyciśniętym czosnkiem, posól, popieprz i wstaw na chwilę do lodówki.
  • W jednej miseczce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp otręby.
  • Wyjmij mięso z lodówki. Panieruj kolejno w jajku i w otrębach, tak aby dokładnie pokryły mięso.
  • Smaż krótko na patelni z dwóch stron, uważając, aby nie przypalić panierki.