Pieczone skrzydełka kurczaka z suszonymi śliwkami - gotowe w pół godziny

Pieczone skrzydełka kurczaka z suszonymi śliwkami - gotowe w pół godziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wystarczy 30 minut, aby przygotować pyszne skrzydełka z suszonymi śliwkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na przekąskę, na obiad, na ciepłą kolację - pieczone skrzydełka kruczka z suszonymi śliwkami są odpowiednie na każdą porę. Smakują znakomicie, nie wymagają dużo czasu, ani szczególnych umiejętności, a smakują obłędnie.

Składniki

  • 12 skrzydełek

  • 12 plastrów chudego boczku

  • 12 dużych suszonych śliwek

  • przyprawa do kurczaka

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skrzydełka oprószamy przyprawą do kurczaka, na każdym z nich kładziemy 2 połówki śliwki i owijamy ciasno boczkiem. Spinamy wykałaczką.

  • Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy w niej kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7