Jerk chicken - aromatyczny filet z kurczka po jamajsku

Jerk chicken - aromatyczny filet z kurczka po jamajsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jerk chicken to pyszna pierś kurczaka zanurzona w przyprawach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W tym daniu rządzą przyprawy, bo jerk chicken to po prostu dobrze przypieczona pierś kurczaka, która swój smak i aromat zawdzięcza znakomitemu zestawieniu przypraw i ziół.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka sosu chili

  • 1 łyżka drobno startej skórki z limonki

  • 2 łyżki soku z limonki

  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

  • sól i pieprz

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka startego imbiru

  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jogurt zmiksować z sosem chili, skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, imbirem, przyprawami, musztardą i oliwą. Mięso dokładnie pokryć marynata i wstawić na godzinę do lodówki.

  • Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 min. Nie przykrywać, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

  • Kurczaka wyjąć z piekarnika i przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć 2 minuty z każdej strony. Mięso powinno być mocno zrumienione.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3