Jerk chicken - aromatyczny filet z kurczka po jamajsku

2021-03-29
Jerk chicken - aromatyczny filet z kurczka po jamajsku
Autor: Shutterstock Jerk chicken to pyszna pierś kurczaka zanurzona w przyprawach.
łatwy
15 min
4

W tym daniu rządzą przyprawy, bo jerk chicken to po prostu dobrze przypieczona pierś kurczaka, która swój smak i aromat zawdzięcza znakomitemu zestawieniu przypraw i ziół.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka drobno startej skórki z limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt zmiksować z sosem chili, skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, imbirem, przyprawami, musztardą i oliwą. Mięso dokładnie pokryć marynata i wstawić na godzinę do lodówki.
  • Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 min. Nie przykrywać, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
  • Kurczaka wyjąć z piekarnika i przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć 2 minuty z każdej strony. Mięso powinno być mocno zrumienione.