Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek

Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek są aromatyczne i soczyste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filety  drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek - danie, które zmienia dość nijaką w smaku  i skłonną do przesuszenia pierś z kurczaka w prawdziwą poezję na talerzu. Wypróbujcie nasz przepis, zachwyci was.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • 2 kwaskowe jabłka

  • 1 papryka czerwona

  • 2 cebule

  • 1/2 szklanki trójniaka

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 3 łyżki oliwy

  • cukier

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki  siekanej nataki pietruszki

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi rozdzielić, lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i zasypać cukrem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.

  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać jabłka i paprykę. Warzywa zdjąć z patelni.

  • Na rozgrzaną patelnię po smażeniu warzyw wlać resztę oliwy i wyłożyć filety z kurczaka. Zrumienić z obu stron, po czym wlać miód, zmniejszyć ogień i dusić 20 min.

  • Pod koniec duszenia dodać cebulę z jabłkami i papryką, wymieszać i dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.

  • Podawać posypane płatkami migdałowymi i natką.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0