Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek

2021-03-29
Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek
Autor: Shutterstock Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek są aromatyczne i soczyste.
łatwy
45 min
4

Filety  drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek - danie, które zmienia dość nijaką w smaku  i skłonną do przesuszenia pierś z kurczaka w prawdziwą poezję na talerzu. Wypróbujcie nasz przepis, zachwyci was.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki trójniaka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki  siekanej nataki pietruszki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi rozdzielić, lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i zasypać cukrem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać jabłka i paprykę. Warzywa zdjąć z patelni.
  • Na rozgrzaną patelnię po smażeniu warzyw wlać resztę oliwy i wyłożyć filety z kurczaka. Zrumienić z obu stron, po czym wlać miód, zmniejszyć ogień i dusić 20 min.
  • Pod koniec duszenia dodać cebulę z jabłkami i papryką, wymieszać i dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać posypane płatkami migdałowymi i natką.