Odmiany papryki – łagodne i ostre. Papryka, chili i pepperoni: czym się różnią?
Papryka, chili i pepperoni występują w wielu odmianach, które różnią się od siebie stopniem ostrości. Papryki są bogate w witaminę C i beta-karoten, pobudzają również apetyt. Co ciekawe, są jednocześnie przyprawą, która poprawia trawienie. Poznaj rodzaje papryki i jej najważniejsze właściwości.
Spis treści
- Słodka papryka – najpopularniejsza
- Mała papryka czereśniowa
- Papryka turecka – dolma
- Czerwone pepperoni
- Chili
- Warto wiedzieć
Słodka papryka – najpopularniejsza
Ma łagodny, słodki smak, różne odmiany, kształty i kolory. Zielona papryka, często dostępna w sezonie, jest po prostu niedojrzała i ma mniej witamin, dlatego też jest tańsza od żółtej i czerwonej.
Mała papryka czereśniowa
To odmiana pochodząca z Holandii. Jest łagodna w smaku, dlatego najczęściej stosuje się ją do sałatek.
Papryka turecka – dolma
Ta jasnozielona papryka dotarła do nas z Turcji. Nie można jej faszerować, ale za to doskonale nadaje się na surówki. Ma cienką i łatwostrawną skórkę, a jej delikatny miąższ zadowoli podniebienie każdego miłośnika papryki.
Czerwone pepperoni
Pepperoni pochodzi z Włoch. Jej ostrość może być różna – w zależności od odmiany. Te dostępne w Polsce są przyjemne w smaku, akurat na nasze słowiańskie możliwości. Trochę mniej popularną odmianą jest pepperoni zielone – dostępne jest zarówno świeże, jak i marynowane.
Chili
Ta mała papryczka pochodzi z Meksyku. Chili ma charakterystyczny, bardzo ostry smak. Można kupić odmianę czerwoną i zieloną – zarówno świeżą, jak i suszoną czy marynowaną. Podpowiadamy, jakie właściwości lecznicze ma chili.
Warto wiedzieć
Kupując świeżą paprykę, wybieraj owoce z gładką i elastyczną skórką oraz zieloną, jędrną szypułką. Taką paprykę można przechowywać w plastikowych woreczkach przez 2-3 tyg., oczywiście w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Jeżeli z papryczki chili dodawanej do potrawy usuniesz pestki, danie będzie łagodniejsze w smaku, niż gdybyś dodał cały strączek.
Pieprz cayenne i mielone chili zastępują paprykę w strąkach. Cayenne to nic innego jak mielone chili, natomiast przyprawa nazywana potocznie „chili” to mieszanka kilku przypraw.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść paprykę