Jak przechowywać żywność w lodówce? Czego nie trzymać w lodówce?
Odpowiednie przechowywanie jedzenia w lodówce ma wpływ na smak i zapach potraw, a ponadto sprawia, że produkty żywnościowe dłużej zachowują świeżość. Poznaj tajniki właściwego przechowywania żywności.
Spis treści
Żadna współczesna gospodyni nie wyobraża sobie swojej kuchni bez lodówki, która niezwykle ułatwia bezpieczne przechowywanie jedzenia. W lodówce możemy przechowywać niemal każdy rodzaj żywności: zarówno mięso, wędliny, sery, produkty mleczne, ciasta, jak i warzywa oraz owoce. Żeby jednak lodówka dobrze spełniała swoje zadanie, warto wiedzieć, jak ją właściwie użytkować i jakich produktów nie należy w niej trzymać.
Przeczytaj także: Gotuj na święta i nie marnuj!
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Produkty żywnościowe należy układać we właściwych miejscach, zgodnie z wymaganą dla nich temperaturą przechowywania, a zatem:
- warzywa i owoce – oczyszczone, umyte i wysuszone warzywa należy przechowywać w specjalnie dla nich przeznaczonych szufladach na półce najbardziej oddalonej od zamrażalnika, gdzie jest najwyższa temperatura.
- w szufladach należy również przechowywać owoce – cytrusowe myjemy przed włożeniem do lodówki, zaś owoce nietrwałe, typu maliny, truskawki, trzymamy w miseczce i myjemy dopiero po wyjęciu z lodówki. Szuflady możemy wyściełać kilkoma warstwami ręcznika papierowego, który pochłonie nadmiar wilgoci;
- świeże mięso i ryby – należy przechowywać w najbardziej chłodnej części lodówki, czyli na półce ponad szufladami na warzywa. Przed włożeniem do lodówki mięso i ryby powinny być umyte, posolone (możne je też skropić sokiem z cytryny, dzięki temu opóźnimy rozwój drobnoustrojów);
- produkty mleczne (kefiry, jogurty, maślanki), dżemy, powidła i ciasta przechowujemy na górnej półce;
- wędliny, przetworzone mięso, masło, żółte sery, twarogi, jajka - na środkowych półkach. Wędliny i produkty o silnym zapachu powinny być opakowane w folię spożywczą lub papier;
- słoiki z otartymi przetworami, sosy, chrzan, ketchup, musztarda itp. trzymamy na bocznych półkach na drzwiach lodówki.
Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?
- nie powinno się przechowywać w lodówce żywności o silnym zapachu, chyba że jest to niezbędne – wówczas należy je dokładnie zapakować i zabezpieczyć przed rozprzestrzenianiem się silnej woni;
- nie należy przeładowywać lodówki – zbyt duża ilość produktów żywnościowych utrudnia prawidłową cyrkulację powietrza wewnątrz lodówki;
- z oczywistych względów nie wolno trzymać w lodówce produktów zepsutych, nieświeżych czy spleśniałych;
- nie należy wkładać do lodówki potraw ciepłych lub gorących – (bo wówczas podnosi się w jej wnętrzu temperatura, a na ściankach lodówki osiada szron);
- nie przechowujemy w lodówce produktów suchych i sypkich, typu kasza, cukier, ryż, płatki, gdyż mogą nabrać wilgoci;
- nie należy trzymać w lodówce miodu, bo stwardnieje;
- nie powinno się przechowywać w lodówce pieczywa, bo szybciej sczerstwieje (jeśli kupiliśmy zbyt dużo chleba czy bułek, lepiej je zamrozić);
- także kawy i herbaty nie przechowujemy w lodówce, bo bardzo tracą na smaku i aromacie;
- nie ma potrzeby przechowywania w lodówce nieotwartych produktów w puszkach, słoikach i butelkach, m.in. konserw mięsnych czy rybnych, gotowych sosów i potraw, napojów, olejów i oliwy (olej i oliwę przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, również po otwarciu nie trzeba ich trzymać w lodówce).