Jak czytać etykiety na żywności? Krótki poradnik
Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych? To proste. Pomoże w tym nasz krótki poradnik. Uzbrojeni w wiedzę, śmiało możecie wyruszyć na zakupy. Polecamy także: GDA - co oznacza? oraz Produkty mięsne - jak czytać etykiety?
SKŁAD zawsze jest podawany w kolejności malejącej, od największej do najmniej ilości.
Jeśli na jednym z trzech pierwszych miejsc jest SÓL lub CUKIER - nie kupuj!
Pamiętaj, że 1 łyżeczka CUKRU to 5 g. Czy słodzisz swój jogurt 6 łyżeczkami cukru?!
CUKIER kryje się pod nazwami glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany.
Duża ILOŚĆ składników może oznaczać niską wartość odżywczą.
Im mniej NAZW składników znasz lub rozumiesz, tym gorzej dla produktu. Nie kupuj go.
MOM to mięso oddzielone mechanicznie i zmielone ze wszystkim, co dało się oddzielić razem z mięsem. Nie kupuj!
Tłuszcze TRANS są częściowo utwardzone/uwodornione. Unikaj!
Zwracaj uwagę na WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ i informacje o ALERGENACH.