Portobello faszerowane fetą - przepis na pieczarki z serem [WIDEO]

Portobello faszerowane fetą - przepis na pieczarki z serem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczarki portobello faszerowane po grecku 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Przepis na pieczarki portobello nadziewane fetą, czarnymi oliwkami, pomidorami i anchois pochodzi z kuchni greckiej. Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Nadziewane kapelusze grzybów świetnie nadają się na ciepłą kolację, a także jako przekąska na przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić nadziewane pieczarki portobello w śródziemnomorskim wydaniu. 

Składniki

  • 12 pieczarek (większych)

  • sok z cytryny

  • 300 ml białego wytrawnego wina

  • Na nadzienie:

  • 80 g czarnych oliwek

  • 8 filetów anchois

  • 200 g sera typu feta

  • 3 pomidory

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 1-2 łyżki posiekanego koperku

  • sól

  • czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki oczyść, wykręć trzony i pokrój je w kostkę. Kapelusze skrop sokiem z cytryny. '''

  • Posiekaj oliwki, anchois i fetę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

  • Pomidory przez chwilę blanszuj (włóż do garnka z wrzącą wodą), wyjmij, obierz, miąższ pokrój w kostkę.

  • Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.

  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i pokrojone trzony grzybów. Wmieszaj oliwki, sardele i pomidory.

  • Zawartość patelni wymieszaj w misce z fetą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

  • Kapelusze portobello napełnij nadzieniem i włóż do żaroodpornej formy. Wlej do formy wino, kapelusze skrop resztą oliwy. Formę przykryj folią aluminiową.

  • Pieczarki zapiekaj 15 minut w piekarniku (przy włączonym termoobiegu obniż temperatury do 160 stopni C), po czym zdejmij folię i zapiekaj odkryte jeszcze 5–10 minut.

ZOBACZ WIDEO i poznaj  zalety  pieczarek portobello!

Ocena: 3,5