Panierowany ser feta - znakomita przystawka kuchni bałkańskiej

2021-03-29
Panierowany ser feta
Autor: Shutterstock Panierowany ser feta sprawdzi się jako przekąska imprezowa.
łatwy
10 min
4

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g sera typu feta
  • 1 jajko
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 pęczek natki
  • olej do smażenia
  • mąka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fetę pokroić na plastry o grubości 1,5-2 cm.
  • Plastry sera oprószyć mąką i zanurzyć w roztrzepanym jajku.
  • Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i panierować w niej ser.
  • Plastry sera smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
  • Podawać gorące, obficie posypane posiekaną natką.