Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Panierowany ser feta sprawdzi się jako przekąska imprezowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Składniki

  • 200 g sera typu feta

  • 1 jajko

  • 6 łyżek tartej bułki

  • 1 łyżka parmezanu

  • 1 pęczek natki

  • olej do smażenia

  • mąka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fetę pokroić na plastry o grubości 1,5-2 cm.

  • Plastry sera oprószyć mąką i zanurzyć w roztrzepanym jajku.

  • Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i panierować w niej ser.

  • Plastry sera smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

  • Podawać gorące, obficie posypane posiekaną natką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5