Kurczak w zielonym curry - przepis na danie z kuchni tajskiej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem aromatów i przypraw, wśród których dominuje ostry smak. Polecamy kurczaka w zielonym curry, który z pewnością posmakuje miłośnikom pikantnych dań.
SKŁADNIKI
- podwójna pierś kurczaka
 - szklanka mleka kokosowego
 - 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
 - 2 szklanki mleka 2 proc.
 - 3 łyżki szatkowanego bambusa z puszki
 - papryka czerwona
 - 3 liście bazylii tajskiej
 - 3 liście limonki (suszone lub mrożone)
 - 2 łyżeczki cukru
 - łyżeczka sosu rybnego
 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
 - 4 łyżki zielonej pasty curry
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone w paseczki mięso ugotuj w bulionie lub w wodzie.
 - Gdy będzie miękkie, odlej bulion i cały czas gotując, dodawaj kolejno: mleko krowie, kokosowe, śmietanę, pastę curry, bambus, pokrojoną w paski paprykę i pokruszone liście limonki. Gotuj 3 minuty.
 - Dopraw cukrem, sosem rybnym, solą i bazylią.
 - Podawaj z ryżem jaśminowym.