KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kuchnia włoska - rzymska restauracja ze stołem zastawionym lokalnym jedzeniem

Kuchnia włoska jest jak ukochane bambini (dziecko), sprawia, że bezwiednie się uśmiechamy. Jest jak najlepszy fratello (przyjaciel), możesz jej ufać, pocieszy w trudnych chwilach. Kuchnia włoska jest wreszcie jak amante (kochanek), da ci rozkosz i poczucie spełnienia.

Kuchnia włoska to najbardziej popularna kuchnia europejska. Nie ma chyba w cywilizowanym świecie człowieka, który nie znałby słodkawego smaku pizzy Margarita czy aromatycznego spaghetti bolognese.

Zobacz przepis: Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób

Włosi śmieją się, że cudzoziemcy dzielą się na dwa rodzaje: amatorów pizzy i fanatyków pasty. A przecież między przełęczą Brennero a Sycylią jest jeszcze krucha pieczona lub duszona jagnięcina, są dziesiątki, o ile nie setki gatunków wędlin i serów, soczyste verdure (warzywa), caponata (duszony kabaczek, bakłażan, papryka, cebula), risotto z mątwą, szafranem albo miętą, niebiańskie desery: panna cotta, tiramisu, pardulas (włoska wersja mazurka bakaliowego)…

Zobacz przepis: Pieczona cielęcina z rozmarynem: przepis w stylu włoskim

Gdyby chcieć spróbować wszystkich pyszności, które serwowane są od północy po południe, nie starczyłoby dni w ciągu roku.

W czym tkwi zagadka doskonałości kuchni włoskiej?

W świeżych produktach, ziołach, które nigdzie indziej nie pachną tak mocno, w oliwie z oliwek, która używana jest prawie do każdego dania. To oczywiste. Lecz tak naprawdę prawdziwym kluczem do sukcesu jest wielka miłość Włochów do jedzenia i gotowania. Oprócz kobiet i futbolu to jedzenie jest narodowym hobby Włochów, zdradził mi w tajemnicy znajomy Giuseppe. Włosi potrafią wspominać lasagne, które zrobiła świętej pamięci „mamma” w 1972, kłócą się do upadłego o wyższość sera z Piemontu nad serem z Toskanii. Kupując zwykłe pomidory, wąchają każdy z nich, z uwagą sprawdzają naciągnięcie skórki, jej miękkość i kolor.

Zobacz przepis: Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]

Włoska kuchnia jest prosta. To także jej fenomen. Nie ma tu komplikacji z francuskich przepisów, cackania się z dokładną temperaturą czy pochłaniającego godziny stania przy kuchni. Jest tylko kilka łatwych do zapamiętania zasad, o których piszemy poniżej.  Niektórzy będą mieli okazję wypróbować włoskie specjały podczas wakacji. Dla tych, którym nie będzie to dane, przygotowaliśmy gastronomiczną podróż do kraju Sophii Loren i Marcella Mastroianniego. Buon appetito.

 Carpaccio z wołowiny: przepis na elegancką włoską przystawkę

Gnocchi santa lucia: przepis na obiad z kuchni włoskiej

Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak

Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser

Ocena: 0