Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszny mięsny obiad z owocowym aromatem tle

Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszny mięsny obiad z owocowym aromatem tle

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszne mięso z owocową glazurą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Glazurowane żeberka cytrusowe to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Znakomite żeberka wieprzowe zamarynowane w sosie sojowym i soku owocowym są aromatyczne i kruche. Słodka owocowa glazura sprawia, ze mięso ma oryginalny smak i pięknie wygląda.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki soku z pomarańczy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej

  • 1 łyżka sosu hoi sin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos sojowy wymieszać z sokami owocowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • Żeberka pokroić na nieduże części, włożyć do sporego woreczka strunowego i zalać marynatą.

  • Woreczek z mięsem włożyć do lodówki na noc.

  • Następnego dnia żeberka ułożyć na wyłożonej folią aluminiowa blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.

  • Piec 40 minut, w połowie tego czasu mięso przekręcić. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika.

  • Marmoladę pomarańczową wymieszać s sosem hoi sin. Połowa glazury natrzeć żeberka i wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.

  • Obrócić żeberka na drugą stronę, natrzeć resztą mieszanki i piec jeszcze 10 in.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0