Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszny mięsny obiad z owocowym aromatem tle

2021-03-29
Glazurowane żeberka cytrusowe
Autor: Shutterstock Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszne mięso z owocową glazurą.
łatwy
30 min
4

Glazurowane żeberka cytrusowe to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Znakomite żeberka wieprzowe zamarynowane w sosie sojowym i soku owocowym są aromatyczne i kruche. Słodka owocowa glazura sprawia, ze mięso ma oryginalny smak i pięknie wygląda.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 1 łyżka sosu hoi sin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos sojowy wymieszać z sokami owocowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Żeberka pokroić na nieduże części, włożyć do sporego woreczka strunowego i zalać marynatą.
  • Woreczek z mięsem włożyć do lodówki na noc.
  • Następnego dnia żeberka ułożyć na wyłożonej folią aluminiowa blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
  • Piec 40 minut, w połowie tego czasu mięso przekręcić. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika.
  • Marmoladę pomarańczową wymieszać s sosem hoi sin. Połowa glazury natrzeć żeberka i wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.
  • Obrócić żeberka na drugą stronę, natrzeć resztą mieszanki i piec jeszcze 10 in.