Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango

2021-03-31
MK
Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango
Autor: thinkstockphotos.com Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango
łatwy
25 min
4

Sztuka grillowania to nie tylko kiełbaski i hot dogi. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wykwintniejszą formę grilla - szaszłyki z krewetek z sałatką z mango. Na pewno wasi goście docenią tę odmianę.

SKŁADNIKI

  • Szaszłyki:
  • ½ kg dużych rozmrożonych krewetek
  • 2 średnie pokrojone w kostkę cukinie
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz
  • Przygotuj też 8 metalowych lub drewnianych szpikulców (drewniane przed użyciem zanurz na pół godziny w wodzie)
  • Sałatka:
  • 2 pokrojone w drobna kostkę mango lub inne owoce (brzoskwinie, ananasy, pomarańcze)
  • ¼ szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki
  • 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • ¼ szklanki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szaszłyki: krewetki i cukinię nabij na przemian na szpikulce. Szaszłyki spryskaj oliwą, posyp kminkiem i pieprzem. Grilluj je przez 4-6 minut, aż krewetki staną się różowe. Szaszłyki często odwracaj w czasie pieczenia.
  • Sałatka: mango wymieszaj z papryką, cebulą, fasolą, sokiem z limonki lub cytryny oraz natką. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj szaszłyki z sałatką i najlepiej z kaszą (kuskusem lub jęczmienną ugotowaną według przepisu na opakowaniu).
MK