Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Sztuka grillowania to nie tylko kiełbaski i hot dogi. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wykwintniejszą formę grilla - szaszłyki z krewetek z sałatką z mango. Na pewno wasi goście docenią tę odmianę.
SKŁADNIKI
- Szaszłyki:
- ½ kg dużych rozmrożonych krewetek
- 2 średnie pokrojone w kostkę cukinie
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka mielonego kminku
- pieprz
- Przygotuj też 8 metalowych lub drewnianych szpikulców (drewniane przed użyciem zanurz na pół godziny w wodzie)
- Sałatka:
- 2 pokrojone w drobna kostkę mango lub inne owoce (brzoskwinie, ananasy, pomarańcze)
- ¼ szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki
- 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- ¼ szklanki czerwonej fasoli
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szaszłyki: krewetki i cukinię nabij na przemian na szpikulce. Szaszłyki spryskaj oliwą, posyp kminkiem i pieprzem. Grilluj je przez 4-6 minut, aż krewetki staną się różowe. Szaszłyki często odwracaj w czasie pieczenia.
- Sałatka: mango wymieszaj z papryką, cebulą, fasolą, sokiem z limonki lub cytryny oraz natką. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj szaszłyki z sałatką i najlepiej z kaszą (kuskusem lub jęczmienną ugotowaną według przepisu na opakowaniu).