Maślany krem czekoladowy z Nutelli: jak zrobić łatwy krem do dekoracji ciast i tortów

Maślany krem czekoladowy z Nutelli: jak zrobić łatwy krem do dekoracji ciast i tortów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Maślany krem czekoladowy z Nutelli idealnie pasuje do muffinek i babeczek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czekoladowy krem do przełożenia tortu lub ozdobienia ciastek to marzenie łasucha. Ale jak go zrobić bez kakao lub coraz droższej czekolady? Oto przepis na banalnie łatwy i bardzo plastyczny krem, idealny do dekorowania ciast i tortów.

Składniki

  • 175 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • 175 g cukru pudru

  • 350 g kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli

  • 1 łyżeczka mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem kremu.

  • Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukier dodawać po 1 łyżce, aż do wyczerpania przewidzianej przepisem ilości.

  • Dodać Nutellę i zmiksować na jednorodną masę.

  • Jeśli krem jest zbyt zwięzły, dodać 1/2 łyżeczki mleka i ponownie zmiksować. W razie potrzeby powtórzyć.

  • Tą ilością kremu można udekorować 12 babeczek lub przełożyć i pokryć biszkopt o średnicy 20 cm.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).