Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie

Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Deser Rote Greuetze przygotowujemy z sezonowych, czerwonych owoców.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowy kisiel w wersji glamour - niemieckie rote gruetze jest łatwy do zrobienia, pyszny, soczysty i pięknie wygląda. Przygotuj go w domu i zakocz gości pysznym deserem.

Składniki

  • 4 szklanki czerwonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny i porzeczki)

  • 6 łyżek cukru

  • 5 łyżek mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

  • pół szklanki rumu

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce przebrać, umyć, usunąć pestki i szypułki. Odłóż po kilka sztuk każdego rodzaju.

  • Pozostałe owoce zalać litrem wody, dodać cukier, zagotuj i gotuj dotąd, aż owoce zmiękną.

  • Mąkę wymieszaj z pół szklanki zimnej wody, dodaj do owoców i zagotuj ponownie mieszając.

  • Dodaj rum, wymieszaj. Odłożone owoce posyp cukrem i dodaj do kisielu.

  • Wlej do pucharków, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki do stężenia. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5