Smoothie z persymoną: przepis na jesienny koktajl z owocem kaki
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Smoothie z persymoną i jabłkiem, dzięki odrobinie cynamonu i przyprawy piernikowej, to napój rozgrzewający. Wyważony dodatek słodyczy czyni z tego koktajlu napój dietetyczny. Doskonały koktajl na śniadanie lub podwieczorek, jako jedna z zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie.
SKŁADNIKI
- 2 persymony, po ok. 130 g każda, miękkie i dojrzałe
- pół szklanki mleka
- pół szklanki soku jabłkowego niefiltrowanego
- ⅛ łyżeczki cynamonu
- sok cytrynowy, do smaku
- szczypta przyprawy piernikowej, do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Persymony przekrój na pół i wyciśnij z nich miąższ (z dojrzałych wychodzi bardzo łatwo), skórki wyrzuć.
- Jabłko obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne.
- Owoce zmiksuj z mlekiem i sokiem jabłkowym. Gdyby koktajl był za gęsty uzupełnij wodą lub dodatkową ilością mleka.
- Dodaj cynamon i sok cytrynowy do smaku, ponownie zmiksuj.
- Przed podaniem posyp szczyptą przyprawy piernikowej.