Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
Jeżynowe smoothie: przepis na koktajl

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Smoothie to prosty sposób na wykorzystanie owoców sezonowych. Gasi pragnienie i odżywia
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jeżynowe smoothie to idealny wakacyjny koktajl. Dlatego śpieszcie się, aby go zrobić, póki w sklepach są świeże jeżyny.
Składniki
500 g świeżych jeżyn
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
700 ml zimnego mleka
3 gałki lodów waniliowych
80 ml śmietany
Przygotowanie krok po kroku:
Jeżyny dokładnie umyj, a następnie osusz. Kilka najładniejszych odłóż dla dekoracji.
Pozostałe wymieszaj w blenderze razem z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, połową cukru waniliowego, mlekiem i lodami.
W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę z pozostałym cukrem.
Przelej koktajl do szklanek i udekoruj odrobiną bitej śmietany oraz odłożonymi jeżynami. Gotowe!