Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą

2021-03-29
Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą
Autor: Shutterstock Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą to pomysł na proste danie obiadowe.
łatwy
20 min
4

Kiełbasa z jabłkami to pomysł na szybki obiad ze składników zawsze będących pod ręką lub sycące śniadanie w niemieckim stylu. Danie, choć proste, jest niezwykle aromatyczne. Świetnie smakuje z ziemniakami i pikantną surówką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 4 winne jabłka
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta mielonego jałowca
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta cukru
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę podzielić na porcje, natrzeć jałowcem i ponacinać ukośnie z obu stron, usmażyć na smalcu. Przełożyć do garnka.
  • Jabłka i cebulę obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na pozostałym po smażeniu kiełbasy tłuszczu.
  • Dodać masło, sól i majeranek, wymieszać i przełożyć do kiełbasy. Smażyć razem, aż jabłka zmiękną.