Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny

Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiełbasę można uformować w 1 duży kawałek lub wiele mniejszych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa kiełbasa z mięsa wieprzowego i drobiowego to pyszna wędlina dla całej rodziny. Przygotowanie takiej kiełbasy w piekarniku jest szalenie łatwe. Masę kiełbasianą można dowolnie przyprawiać. Jeśli lubicie majeranek lub ostrzejsze przyprawy, śmiało eksperymentujcie. 

Składniki

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych

  • 700-800 g piersi z kurczaka lub indyka

  • 200 g słoniny

  • 3 duże jajka lub 4 średnie

  • 6 ząbków czosnku

  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

  • folia aluminiowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wieprzowe i drobiowe oraz słoninę pokroić na małe kawałki lub zmielić w maszynce do mięsa stosując sitko o dużych otworach.

  • Jajka ubić z solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie nadal ubijając dodawać po trosze mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na jednolitą masę.

  • Pokrojone mięso wymieszać z masą jajeczną. Wyrabiać przez 3-5 minut.

  • Masę kiełbasianą przełożyć na folię. Można formować zarówno dużą kiełbasę, jaki i mniejsze kiełbaski tych samych rozmiarów.

  • Zawinąć w folię, formując walec.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić.

  • Przed podaniem zdjąć folię i pokroić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2