Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego
Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kiełbasę można uformować w 1 duży kawałek lub wiele mniejszych
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Domowa kiełbasa z mięsa wieprzowego i drobiowego to pyszna wędlina dla całej rodziny. Przygotowanie takiej kiełbasy w piekarniku jest szalenie łatwe. Masę kiełbasianą można dowolnie przyprawiać. Jeśli lubicie majeranek lub ostrzejsze przyprawy, śmiało eksperymentujcie.
Składniki
1 kg polędwiczek wieprzowych
700-800 g piersi z kurczaka lub indyka
200 g słoniny
3 duże jajka lub 4 średnie
6 ząbków czosnku
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
folia aluminiowa
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso wieprzowe i drobiowe oraz słoninę pokroić na małe kawałki lub zmielić w maszynce do mięsa stosując sitko o dużych otworach.
Jajka ubić z solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie nadal ubijając dodawać po trosze mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na jednolitą masę.
Pokrojone mięso wymieszać z masą jajeczną. Wyrabiać przez 3-5 minut.
Masę kiełbasianą przełożyć na folię. Można formować zarówno dużą kiełbasę, jaki i mniejsze kiełbaski tych samych rozmiarów.
Zawinąć w folię, formując walec.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić.
Przed podaniem zdjąć folię i pokroić.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska