Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi [PRZEPIS DLA SMAKOSZA DOMOWYCH KIEŁBAS]
2021-03-31
łatwy
55 min
4
Kiełbasa z kaczki lub gęsi to danie dla smakoszy. Najwyższy stopień wtajemniczenia kulinarnego. Najlepiej ją zrobić oczywiście z mięsa dzikiego ptactwa, ale uda się także mięsa kaczki lub gęsi hodowlanej, a także z tuszki mrożonej. Warto wypróbować ten przepis - kulinarna rozkosz gwarantowana!
Ten i inne przepisy na kiełbasy znajdziesz w książce: Domowe kiełbasy. 100 Najlepszych Przepisów. Wyd. 4
SKŁADNIKI
- 210 cm wąskiej osłonki wieprzowej
- 1150 g mięsa z kaczki lub gęsi (skóra i tłuszcz nie powinna stanowić więcej niż 25%)
- 2 łyżeczki (10 ml) soli
- 1/2 łyżeczki (2,5 ml) mieszanki peklującej
- 1 łyżeczka (5 ml) przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka (5 ml) granulowanej cebuli
- 1/2 łyżeczki (2,5 ml) papryki
- 1/2 łyżeczki (2,5 ml) szałwii - dobrze ubitej
- 1/2 łyżeczki (2,5 ml) majeranku
- 1/2 łyżeczki (2,5 ml) białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki (1,25 ml) tymianku
- 1/4 łyżeczki (1,25 ml) czosnku granulowanego
- 1/8 łyżeczki (0,62 ml) liści laurowych w proszku
- 1 łyżka (15 ml) jasnego syropu kukurydzianego
- 2 łyżki (30 ml) zimnej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Osłonkę wypłucz i wstaw do lodówki w niewielkiej ilości wody. Przed użyciem wypłucz ponownie i namocz na kilka minut w ciepłej wodzie.
- Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i wstaw do lodówki na 30 minut. Na czas przygotowań wstaw do lodówki maszynkę do mielenia i nadziewarkę.
- Zmiel mięso, używając najdrobniejszych sitek, jakie masz, najlepiej dwukrotnie - dzięki temu gotowa kiełbasa będzie miała delikatniejszą strukturę. Między pierwszym a drugim mieleniem mięso należy schłodzić. Po zmieleniu wstaw je do lodówki na 30 minut.
- Przyprawy i inne składniki umieść w dużej misce ze stali nierdzewnej, wstaw do lodówki na mniej więcej 15 minut, dodaj mięso i ponownie dobrze wymieszaj. Wygniataj ok. 3 minut.
- Nadziej kiełbasę.
- Aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami i mieszanką peklującą, wstaw kiełbasę na całą noc do lodówki.
- Zalecane jest wędzenie na zimno, a następnie na gorąco lub gotowanie na parze.