Gorąca czekolada: przepis wegański

Gorąca czekolada: przepis wegański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gorąca czekolada przygotowana na bazie napoju migdałowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Gęsta, aromatyczna, wegańska gorąca czekolada przygotowana z prostych składników, które masz w spiżarni. Idealny napój na zimny dzień! Oto przepis bezmleczny na pyszną gorącą czekoladę!

Składniki

  • 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego

  • 1 łyżka surowego kakao w proszku

  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao lub więcej), posiekanej lub startej na tarce

  • 1-3 łyżeczki cukru kokosowego, opcjonalnie

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta cynamonu, opcjonalnie

  • 1 szczypta startej czekolady do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wlej mleko migdałowe do rondla i postaw na średnim ogniu.

  • Gdy mleko zagotuje się, dodaj kakao w proszku, posiekaną czekoladę i cynamon i mieszaj trzepaczką, aż nie będzie żadnych grudek.

  • Skosztuj i dodaj sól oraz opcjonalnie cukier kokosowy, aby osiągnąć pożądaną słodycz.

  • Wlej do kubka i posyp tartą czekoladą. Natychmiast podawaj.

Więcej przepisów na gorące napoje

Macie apetyt na więcej? Jeśli lubicie po powrocie do domu w chłodny wieczór napić się pysznego, rozgrzewającego napoju, to te przepisy są właśnie dla Was. Wymalują rumieńce na policzkach, poprawią humor i rozgrzeją zmarznięte stopy. 

Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel

Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku

Gorąca czekolada o smaku Earl Grey: genialny przepis na pyszną czekoladę do picia

Kawa po irlandzku: przepis jak zrobić pyszną irish coffee w domu

Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).