Gorąca czekolada: przepis wegański

Gorąca czekolada: przepis wegański
Autor: Shutterstock Gorąca czekolada przygotowana na bazie napoju migdałowego
łatwy
15 min
4

Gęsta, aromatyczna, wegańska gorąca czekolada przygotowana z prostych składników, które masz w spiżarni. Idealny napój na zimny dzień! Oto przepis bezmleczny na pyszną gorącą czekoladę!

Więcej przepisów na gorące napoje

Macie apetyt na więcej? Jeśli lubicie po powrocie do domu w chłodny wieczór napić się pysznego, rozgrzewającego napoju, to te przepisy są właśnie dla Was. Wymalują rumieńce na policzkach, poprawią humor i rozgrzeją zmarznięte stopy. 

Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel

Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku

Gorąca czekolada o smaku Earl Grey: genialny przepis na pyszną czekoladę do picia

Kawa po irlandzku: przepis jak zrobić pyszną irish coffee w domu

Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego
  • 1 łyżka surowego kakao w proszku
  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao lub więcej), posiekanej lub startej na tarce
  • 1-3 łyżeczki cukru kokosowego, opcjonalnie
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu, opcjonalnie
  • 1 szczypta startej czekolady do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej mleko migdałowe do rondla i postaw na średnim ogniu.
  • Gdy mleko zagotuje się, dodaj kakao w proszku, posiekaną czekoladę i cynamon i mieszaj trzepaczką, aż nie będzie żadnych grudek.
  • Skosztuj i dodaj sól oraz opcjonalnie cukier kokosowy, aby osiągnąć pożądaną słodycz.
  • Wlej do kubka i posyp tartą czekoladą. Natychmiast podawaj.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej