Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone (bezglutenowa)
Bezglutenowa zapiekanka z kaszy gryczanej, komosy i mascarpone - wypróbuj przepis na sycący na obiad. Smaczna i zdrowa może być alternatywą dla tradycyjnych zapiekanek z mięsem czy z ziemniaków. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 100 g czerwonej komosy ryżowej
- 400 g pieczarek
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 4 marchewki
- 150 g serka mascarpone
- 50 g sera feta
- 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę gryczaną wymieszaj z komosą i ugotuj, a następnie odstaw do wystudzenia. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki, a następnie usmaż je na patelni na złoty kolor. Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
Kiedy pozostałe składniki zapiekanki stygną, obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plastry. Pokrojoną marchew zrumień na patelni, a na koniec zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem, aż woda całkowicie odparuje.
Wystudzoną kaszę wymieszaj z pieczarkami, cebulą i marchewką. Dodaj do tego pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i dokładnie wymieszane dwa rodzaje sera. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem.
Jedno duże naczynie do zapiekania lub 4 mniejsze wysmaruj oliwą i napełnij przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu każdego z nich umieść kleks z obu rodzajów sera.
Zapiekanki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C i podawaj na gorąco.