Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone (bezglutenowa)

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
kasza-gryczana-zapiekana-z-serem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka z kaszy gryczanej 
łatwy
60 min
4

Bezglutenowa zapiekanka z kaszy gryczanej, komosy i mascarpone - wypróbuj przepis na sycący na obiad. Smaczna i zdrowa może być alternatywą dla tradycyjnych zapiekanek z mięsem czy z ziemniaków. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • 400 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę gryczaną wymieszaj z komosą i ugotuj, a następnie odstaw do wystudzenia. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki, a następnie usmaż je na patelni na złoty kolor. Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.

    Kiedy pozostałe składniki zapiekanki stygną, obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plastry. Pokrojoną marchew zrumień na patelni, a na koniec zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem, aż woda całkowicie odparuje.

    Wystudzoną kaszę wymieszaj z pieczarkami, cebulą i marchewką. Dodaj do tego pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i dokładnie wymieszane dwa rodzaje sera. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem.

    Jedno duże naczynie do zapiekania lub 4 mniejsze wysmaruj oliwą i napełnij przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu każdego z nich umieść kleks z obu rodzajów sera.

    Zapiekanki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C i podawaj na gorąco.

Dorota Kalita-Typa