Kotlety mielone z karpia - pyszne i bardzo łatwe

Kotlety mielone z karpia - pyszne i bardzo łatwe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety mielone z karpa są delikatne i rozpływają się w ustach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

To propozycja dla tych, którzy chcą na chwilę odejść od tradycyjnego karpia smażonego w dzwonkach. Pyszne kotlety mielone z karpia mogą stać się waszą ulubiona potrawą wigilijną. Posypane wiórkami świeżego chrzanu smakują znakomicie.

Składniki

  • 1 kg karpia

  • 1 jako

  • 1 kajzerka

  • 1 cebula

  • 6 łyżek oleju

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 korzeń chrzanu

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia oczyścić, umyć, usunąć ości. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.

  • Rybę zmielić w maszynce do mięsa wraz z bułką, dodać cebulę, jajko, pieprz i sól, starannie wymieszać.

  • Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać tartym chrzanem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2