Karp po włosku - gotowany w winie i piwie

Karp po włosku - gotowany w winie i piwie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp po włosku jest smaczny i nie wymaga wiele pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karpia po włosku gotuje się w piwie i wytrawnym białym winie w towarzystwie warzyw korzeniowych. Z płynu i przetartych przez sito warzyw powstaje intensywny w smaku sos. Rybę można podać z sałaką z pomidorów lub gotowanymi al dente warzywami.

Składniki

  • 1 kg filetów z karpia

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka piwa jasnego

  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina

  • 1 cebula

  • 1 seler

  • 1 por

  • 1 marchewka

  • 1 cytryna

  • 5 ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 3 goździki

  • szczypta mielonego imbiru

  • sól

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę zalać w płaskim garnku piwem wymieszanym z octem.

  • Warzywa obrać i pokroić, dodać do ryby razem z zielem, pieprzem, liściem laurowym i goździkami. Gotować 10 min.

  • Następnie wlać wino, dodać masło, imbir i plasterki cytryny (bez skórki), gotować kolejne 10 min.

  • Wyjąć rybę, a sos przetrzeć przez sitko. Jeśli będzie zbyt rzadki, zredukować na małym ogniu.

  • Rybę podawać polaną sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0