Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami - prosty dodatek do obiadu
2021-11-15
łatwy
20 min
4
Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami to doskonały dodatek do codziennego obiadu. Gdy nie masz pomysłu na codzienną jarzynę - wypróbuj ten przepis. Najlepiej wychodzi z młodej białej kapusty. Z samymi ziemniakami lub kluskami kładzionymi będzie jarską wersją obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 biała kapusta (ok. 1 kg)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 2-3 pomidory (lub 1 puszka)
- sól
- cukier
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko pokroić usuwając głąb i grube nerwy, zalać małą ilością osolonej wody, dodać łyżkę masła i ugotować.
- Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, usmażyć na oleju.
- Oprószyć mąką, zasmażyć, połączyć z kapustą oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami, dusić kilka minut do rozgotowania się pomidorów.