Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Tort kanapkowy świetnie prezentuje się na uroczystym stole, a do tego wyśmienicie smakuje.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tort kanapkowy z pysznym kremem z wędzonej szynki to świetny pomysł na eleganckie śniadanie lub wieczorne spotkanie przyjaciół. Oszałamiający efekt gwarantuje dekoracja oraz wyśmienity smak.
Składniki
1 kwadratowy bochenek żytniego chleba
pół szklanki bulionu warzywnego do nasączenia
40 dag wędzonej szynki
1 strąk czerwonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 ml majonezu
1 łyżka musztardy
300 g kremowego serka
sproszkowana słodka papryka, czarny pieprz i sól do smaku
Do dekoracji:
plastry sera z dziurami
plasterki szynki
żółta i czerwona papryka
świeży ogórek
Przygotowanie krok po kroku:
Chleb przekroić w poprzek na 4 plastry, które rozkładamy na folii spożywczej, skrapiamy bulionem, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Szynkę, czerwoną paprykę, posiekaną cebulkę i czosnek miksujemy na pastę. Dodajemy do niej musztardę i tyle majonezu, by powstał spoisty krem.
Serek ucieramy na gładką masę, ewentualnie dodajemy trochę majonezu, przyprawiamy do smaku.
Plastry chleba smarujemy kremem z wędzonej szynki i składamy w zgrabny tort.
Boki i górę tortu smarujemy masą serową, dekorujemy plastrami żółtego sera, kawałkami papryki, plasterkami ogórka i zwiniętymi plastrami szynki.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godzina, a jeszcze lepiej na całą noc.
Poznaj też przepis Magdy Gessler na tort kanapkowy: Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler [WIDEO]