Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki

Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tort kanapkowy świetnie prezentuje się na uroczystym stole, a do tego wyśmienicie smakuje. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tort kanapkowy z pysznym kremem z wędzonej szynki to świetny pomysł na eleganckie śniadanie lub wieczorne spotkanie przyjaciół. Oszałamiający efekt gwarantuje dekoracja oraz wyśmienity smak. 

Składniki

  • 1 kwadratowy bochenek żytniego chleba

  • pół szklanki bulionu warzywnego do nasączenia

  • 40 dag wędzonej szynki

  • 1 strąk czerwonej papryki

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 100 ml majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • 300 g kremowego serka

  • sproszkowana słodka papryka, czarny pieprz i sól do smaku

  •  

  • Do dekoracji:

  • plastry sera z dziurami

  • plasterki szynki

  • żółta i czerwona papryka

  • świeży ogórek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb przekroić w poprzek na 4 plastry, które rozkładamy na folii spożywczej, skrapiamy bulionem, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

  • Szynkę, czerwoną paprykę, posiekaną cebulkę i czosnek miksujemy na pastę. Dodajemy do niej musztardę i tyle majonezu, by powstał spoisty krem. 

  • Serek ucieramy na gładką masę, ewentualnie dodajemy trochę majonezu, przyprawiamy do smaku.

  • Plastry chleba smarujemy kremem z wędzonej szynki i składamy w zgrabny tort. 

  • Boki i górę tortu smarujemy masą serową, dekorujemy plastrami żółtego sera, kawałkami papryki, plasterkami ogórka i zwiniętymi plastrami szynki. 

  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godzina, a jeszcze lepiej na całą noc. 

  •  

Poznaj też przepis Magdy Gessler na tort kanapkowy: Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler [WIDEO]

Ocena: 5