Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami i zieloną salsą

Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami i zieloną salsą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lampredotto to flaczki wołowe w kanapce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Lampredotto to danie typowe dla włoskiej Toskanii, szczególnie popularne zwłaszcza we Florencji. Lapredotto to rodzaj kanapki, fast foodu sprzedawanego na florenckich bazarach, której głównym składnikiem są gotowane w aromatycznym warzywnym wywarze flaczki, koniecznie z czwartej części wołowego żołądka. Smak kanapki urozmaica sos salsa - verde, dla tych, którzy wolą łagodniejsze smaki lub chili dla miłośników pikanterii. Jak przygotować toskańskie lampredotto?

Składniki

  • 500 g flaków

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 świeże pomidory

  • 1 mała czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 listek laurowy

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

  • sól i pieprz

  • 2 duże bułki pszenne

  • salsa verde

Przygotowanie krok po kroku:

  • Flaki dokładnie oczyścić i umyć, kilkakrotnie wypłukać. Zalać w garze wodą, dodać warzywa i przyprawy i gotować, aż będą miękkie - ok 1 godziny.

  • W tym czasie warto przygotować sobie aromatyczny sos.

  • Bułki przekroić na pół i zrumienić w piekarniku lub tosterze.

  • Flaki odcedzić z wywaru (nie wylewać go - jest pyszny) i w razie potrzeby pokroić w paski.

  • Spodnią część bułki położyć na talerzu, wyłożyć na nią solidną porcję pokrojonych flaczków. Na flaki wyłożyć 1-2 łyżki sosu.

  • Spód wierzchniej części bułki delikatnie zwilżyć wywarem, w którym gotowały się flaki i przykryć nią kanapkę.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.