Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami i zieloną salsą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Lampredotto to flaczki wołowe w kanapce.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Lampredotto to danie typowe dla włoskiej Toskanii, szczególnie popularne zwłaszcza we Florencji. Lapredotto to rodzaj kanapki, fast foodu sprzedawanego na florenckich bazarach, której głównym składnikiem są gotowane w aromatycznym warzywnym wywarze flaczki, koniecznie z czwartej części wołowego żołądka. Smak kanapki urozmaica sos salsa - verde, dla tych, którzy wolą łagodniejsze smaki lub chili dla miłośników pikanterii. Jak przygotować toskańskie lampredotto?
Składniki
500 g flaków
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 świeże pomidory
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
2 duże bułki pszenne
Przygotowanie krok po kroku:
Flaki dokładnie oczyścić i umyć, kilkakrotnie wypłukać. Zalać w garze wodą, dodać warzywa i przyprawy i gotować, aż będą miękkie - ok 1 godziny.
W tym czasie warto przygotować sobie aromatyczny sos.
Bułki przekroić na pół i zrumienić w piekarniku lub tosterze.
Flaki odcedzić z wywaru (nie wylewać go - jest pyszny) i w razie potrzeby pokroić w paski.
Spodnią część bułki położyć na talerzu, wyłożyć na nią solidną porcję pokrojonych flaczków. Na flaki wyłożyć 1-2 łyżki sosu.
Spód wierzchniej części bułki delikatnie zwilżyć wywarem, w którym gotowały się flaki i przykryć nią kanapkę.