Kanapka z mozzarellą i szynką - smaczna i pożywna przekąska

Kanapka z mozzarellą i szynką - smaczna i pożywna przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kanapka z mozzarellą i szynką to smaczna i pożywna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kanapki, w zależności od tego jak je przygotujemy, mogą być całkiem pożywnym daniem. Jeśli dobrze skomponujemy składniki, to kanapka może stać się pełnowartościowym posiłkiem. Dziś proponujemy kanapkę z mozzarellą i szynką z dodatkiem pomidorów i oliwek na tostowanym, białym pieczywie.

Składniki

  • 2 kromki dobrego jasnego chleba

  • 2-3 plasterki świeżej mozzarelli

  • 4 cieniutko pokrojone plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto)

  • 1 pomidor

  • kilka listków bazylii

  • 4 czarne oliwki

  • oliwa extra virgin

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczywo opiecz w tosterze. Każdą kromkę skrop delikatnie oliwą i na każdej ułóż kawałki mozzarelli.

  • Na wierzchu połóż szynkę, następnie pokrojone pomidory i drobno pociętą bazylię oraz pokrojone oliwki. Na koniec wszystko delikatnie jeszcze raz skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

Ocena: 3